De fase van de wassende maan | 11-13 januari 2019

De eerste van de drie weekends, de drie fasen, is afgestemd op The Waxing Crescent Moon Phase, of de fase van de wassende maan. Het is een fase in volle gang en groei. Tijdens drie dagen zullen lezingen, performances, voorstellingen, filmvertoningen, installaties en discussies ingaan op de thema's en associaties die te maken hebben met een toestand die net voor het moment van voltooiing plaatsvindt.

Meer concreet is de insteek het verleden van België, en hoe dat de kiem in zich draagt voor onze tijd. Vanuit het hedendaagse België worden specifieke vragen gesteld: wie schrijft de geschiedenis van kolonisatie en migratie? Wie strijdt voor dekolonisatie? En wie creëert een toekomst voor zwarte gemeenschappen binnen Europa?

De maancyclus is een van onze meest natuurlijke ritmes. Bewust of onbewust zijn we ermee verbonden. Zijn beweging in de tijd is cyclisch en doet denken aan het eeuwenoude symbool van ouroboros, een slang die in zijn eigen staart bijt. In onze lineaire tijdsopvatting stemmen we de drie fases van de biënnale af op de maancyclus. Deze momenten - drie weekends - zullen plaatsvinden in 2019 en vormen een dramaturgische driehoek met de groei als proloog (11-13 januari), een piek tijdens vollemaan (17-19 mei) en de inkrimping als epiloog (18-20 oktober).

In een van zijn recente lezingen haalde choreograaf Faustin Linyekula het woord lóbí aan. Dat betekent letterlijk ‘naburige dag’ in lingala. Het kan zowel staan voor gisteren als morgen, afhankelijk van de context en de werkwoorden in de zin. Naar analogie met lóbí zullen de drie fasen van de biënnale focussen op het moment waarop ze plaatsvinden. Tegelijk worden het verleden en de toekomst daarbij betrokken.