De fase van volle maan - 17-19 mei 2019

Het tweede weekend is in lijn met de fase van de volle maan. Deze fase wordt geassocieerd met volledigheid, duurzaamheid, zorgzaamheid en verantwoordelijkheid. De gepresenteerde projecten, houden zich enerzijds kritisch bezig met de sociale en politieke dimensies van ecologie en de impact hiervan op ons dagelijks leven, ons consumptiegedrag en onze voedselproductie zoals circulaire landbouw of klimaatleed. Andere projecten zetten de sociaal-ethische en politieke gesprekken over de condities en het leven in voormalige Belgische koloniën verder.

Daar is kolonialiteit nog altijd voelbaar in de extrativistische activiteiten van multinationals en de biopolitiek van het dagelijks leven. In Europa kunnen we koloniaal denken dan weer terugvinden in de nationale en internationale wetgeving voor nieuwkomers, maar ook in de toenemende aanwezigheid van de politie en het politiegeweld in de publieke ruimte. In navolging van de vorige fase zal ook de fase van de volle maan bestaan ​​uit filmpremières, performances, werksessies, installaties, aangevuld met diverse wandelingen en kunstenaarsgesprekken.

Tijdens deze fase vindt ook de laatste presentatie van het collectieve onderzoek van de alliantie van scholen en academies uit België, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Hong Kong plaats in Thomas More in Mechelen. Deze transnationale alliantie is onderdeel van de Contour Biennale en bespreekt bepaalde praktijken met de nieuwe generatie culturele en sociale producenten en kunstenaars. Onderwerpen zoals ecologische schuld, milieuracisme, dekolonisatie van sociale relaties, ontgroening, hoop, zorg en solidariteit vertegenwoordigen niet alleen de inhoud waarmee ze werken, maar ook de materialen, technieken en methoden van dat werk.


Deelnemende kunstenaars tijdens de fase van de volle maan:

Cadine Navarro, Christian Nyampeta, COYOTE, Daniela Ortiz, Maarten Vanden Eynde, Maria Lucia Cruz Correia, Marjolijn Dijkman, Mark Požlep, Monique Mbeka Phoba, Robin Vanbesien, Saddie Choua, Sara Sejin Chang, Shabaka Hutchings, The Writers Bench, Transnational Alliance