15:00 - 21:00 Installatie in kunstencentrum nona - gouden zaal

Along the Coast

Koop tickets
Lavinia Wouters

'Along the Coast' is een installatie van het collectief Call it Anything over een bezoek aan Noordoost-Japan, negen jaar na de aardbeving, de tsunami en het nucleair incident in 2011. Het doel is om een ​​verslag van hun reis te tonen, zonder de eigenaardigheden van de verhalen, die vaak naar voren kwamen tijdens toevallige pauzes, uit het oog te verliezen. De installatie is gebaseerd op verschillende documenten verzameld tijdens de Fukushima wandeling - foto's of reeksen foto's, filmfragmenten, audio-opnames - en speciaal voor de gelegenheid geschreven teksten. ‘Along the Coast’ gebruikt de installatie om de omwegen van hun reis te accentueren, hun aanpak te nuanceren en het verkeer tussen de verschillende werelden te vertragen.

In de lente van 2019 bracht het Call it Anything-collectief voor de derde keer een bezoek aan Noordoost-Japan, de getroffen regio van de drievoudige ramp op 11 maart 2011. Ditmaal concentreerden de negen leden van het collectief zich op de kustlijn waar de aardbeving en de tsunami plaatsvonden, om zo het nucleaire incident in een ander licht te bekijken. Ze begonnen hun wandeling in Miyako, een klein stadje ongeveer 250 kilometer ten noorden van de beschadigde elektriciteitscentrale Fukushima-Daiichi en liepen vervolgens door naar Tokio. Het hoofddoel van deze route was begrijpen hoe de rampen elkaar hadden opgevolgd en in levende lijve ervaren hoe de streek vandaag aanvoelt. De zeewallen (muren die na de ramp langs de hele kustlijn gebouwd zijn) werden een van de belangrijkste motieven van de reis omdat ze de nadruk leggen op discontinuïteiten op het vlak van ruimte en tijd, die nu het volledige gebied typeren.

Elke ontmoeting, alsof omsloten door de muren, bakende een wereld op zichzelf af: de manager van een hotel dat als toevluchtsoord diende na de ramp; vissers die op zee gingen net toen de tsunami aankwam; de curator van een kunstmuseum dat een verzameling ramp-artefacten beheert; exorcisten; een socioloog die de dromen van tsunami-overlevers bestudeert; een amateur-tuinarchitect die ervoor wil zorgen dat de levenden en doden kunnen communiceren; de curator van een archeologie- en folkloremuseum in een dorp in de uitsluitingszone; de priesters van twee tempels, die de kop en de staart van de katvis bewaken, omdat ze geloven dat deze vis verantwoordelijk was voor de vloedgolven. Al deze mensen beschreven niet alleen wat voor hen vandaag belangrijk was, maar ook wat ze wilden herdenken uit het verleden en waar ze naartoe wilden in de toekomst.


De leden van het collectief zijn Marc Boissonnade, Elisabeth Claverie, Vinciane Despret, Patricia Falguières, Sophie Houdart, Gaspard Kuentz, Mélanie Pavy, Alexandre Schubnel en Stéphane Sautour.

Filmregisseur en -montage: Philippe Rouy

Coproductie van F93, met de steun van de Ambassade van Frankrijk in België en het Institut Français.

↓ Toon volledige beschrijving↑ Verberg volledige beschrijving
Contributor·s
Call it Anything
Locatie
kunstencentrum nona - gouden zaal
Begijnenenstraat 27
2800 Mechelen