15:30 - 17:00 Lecture performance in kunstencentrum nona - oude zaal

Les nucléaires et les choses

Koop tickets
Les nucléaires et les choses
Les nucléaires et les choses
Les nucléaires et les choses
Les nucléaires et les choses
Les nucléaires et les choses
Les nucléaires et les choses
Lavinia Wouters

Op 11 maart 2011 veroorzaakte een aardbeving met een kracht van 9 op de schaal van Richter een vernietigende tsunami aan de noordoostkust van Japan. Deze dubbele natuurramp, die meer dan twintigduizend doden veroorzaakte, veroorzaakte op zijn beurt een nieuwe tragedie: het nucleair ongeval in Fukushima-Daiichi. Na deze drievoudige ramp, die het land in een ongekende sociale, politieke en ecologische crisis stortte, initieerde kunstenaar en filmregisseur Hikaru Fujii het doorlopende project ‘Les nucléaires et les choses’. Het Futaba Town Museum of History and Folklore staat centraal in Fujii’s project.

Futaba, gelegen op 4 kilometer afstand van de energiecentrale Fukushima, werd volledig geëvacueerd en is nog steeds grotendeels een "Difficult-To-Return zone". Om radioactieve besmetting en biologische schade te voorkomen, werd de museumcollectie (diorama's, traditionele objecten, gereedschappen, opgezette dieren, enz.) beetje bij beetje verwijderd uit het gebied. Deze artefacten, weggerukt van hun plaats van herkomst, blijven niettemin de fundamenten en het collectieve geheugen van deze gemeenschap vertegenwoordigen. De catastrofe trekt enerzijds de aard van de Japanse infrastructuur en de ecologische gevolgen van het kapitalisme in twijfel. Anderzijds zorgde de ramp ervoor dat het potentieel voor sociaal-politieke verandering In Japan drastisch verminderde. ‘Les nucléaires et les choses’ probeert deze situatie te onderzoeken en een platform voor onderzoek en discussie te creëren, zowel in het hart van de Japanse gemeenschap als erbuiten.

In de Lecture performance ‘Les nucléaires et les choses’ zal Fujii enerzijds beelden tonen van zijn doorlopend filmproject waaraan hij sinds 2011 bezig is, en anderzijds zal hij extracten tonen van een ronde-tafel-discussie. Dit gesprek werd georganiseerd en gefilmd door de kunstenaar in Ecole des Beaux-Arts in Parijs op 21 mei 2019. Een recent bezoek van Fujii met het collectief Call it Anything aan het museum in Futaba in april 2019, was de aanleiding voor de discussie. Gevestigd in Frankrijk en ondersteund door een Franse vereniging genaamd F93, ontwikkelt dit collectief sinds 2012 een reeks initiatieven met betrekking tot de ramp in Fukushima. De kunstenaar brengt een groep experts bijeen, uit de antropologie, archeologie, politicologie en kunstgeschiedenis, om ideeën te bespreken die verband houden met het geheugen en representatie van de ramp. Het werk van Hikaru Fujii verweeft documentaire met performance, getuigenissen met toekomstscenario's en onthult zo een complexer verhaal dan het dominante narratief.


Les nucléaires et les choses is gerealiseerd in samenwerking met KADIST, het Museum voor Hedendaagse Kunst Tokio (MOT), École des Beaux-Arts in Parijs en Yoshiko Isshiki Office, Tokyo.

Financiële ondersteuning voor het project kwam in het fiscale jaar 2019 van de Bunkacho Foundation en het Agency for Cultural Affairs Government of Japan.

↓ Toon volledige beschrijving↑ Verberg volledige beschrijving
Contributor·s
Hikaru Fujii
Locatie
kunstencentrum nona - oude zaal
Begijnenstraat 19
2800 Mechelen (B)