Manono, D.R. Congo, 2019 (OTO Banque Collectif, / Vanden Eynde, 2019)
Lavinia Wouters

'On-Trade-Off: Routes and Roads' is een lecture performance door Alexis Destoop en Mi You. Het artistieke onderzoeksproject On-Trade-Off onderzoekt de sterk groeiende interesse voor Lithium - een vluchtig en onstabiel metaal, ook wel bekend als het "nieuwe zwarte goud" - en haar cruciale rol in de huidige transitie naar een groene economie. De sluiting in het begin van de jaren '80 van de grote mijnbouwactiviteiten in Manono, een stad in de provincie Tanganyika van de Democratische Republiek Congo (DRC), liet een grondig veranderd en sterk geïndustrialiseerd landschap achter, waarin de logistieke infrastructuur langzaam uiteenviel. Recent geologisch onderzoek heeft uitgewezen dat de verlaten mijnbouwputten enorme hoeveelheden lithium bevatten, wat nieuwe belangstelling aanwakkert en investeringen van buitenlandse bedrijven aantrekt, die het lot van de stad opnieuw compleet kunnen veranderen.

Door het traject dat Lithium vanaf zijn oorsprong in Congo, via handelsposten in Australië tot de productiecentra in China aflegt te vervolgen, verkennen kunstenaar Alexis Destoop en theoreticus Mi You de verschillende stadia waarin deze grondstof zich transformeert en speculeren zij over de toekomst die deze nieuwe handelsroute opent. Wat zijn de mechanismen die deze handelsroutes bepalen? Welke wetten legitimeren deze "extractieve" mentaliteit? Welke toekomst is er voorbereid binnen het zogenaamde Belt and Road Initiative (BRI) dat China op het punt staat te ontwikkelen? Garandeert deze nieuwe economie een toekomst, waarin een deel van de geaccumuleerde rijkdom naar Manono zal terugvloeien?


On Trade Off werd geinitieerd door:
Picha (Lubumbashi, DRC) en Enough Room for Space (Brussels, BE)

Deelnemers:
Sammy Baloji (BE/DRC), Jean-Pierre Bekolo (FR/CM), Alexis Destoop (AU/BE), Marjolijn Dijkman (BE/NL), Gulda El Magambo (DRC), Femke Herregraven (NL), Jean Katambayi (DRC), Frank Mukunday (DRC) & Trésor Tshibangu (DRC), Musasa (DRC), Georges Senga (NL/DRC), Daddy Tshikaya (DRC), Maarten Vanden Eynde (BE)

↓ Toon volledige beschrijving↑ Verberg volledige beschrijving
Contributor·s
Alexis Destoop
You Mi
Locatie
kunstencentrum nona - oude zaal
Begijnenstraat 19
2800 Mechelen (B)