15:00 - 11:00 Video-installatie in kunstencentrum nona - gouden zaal

Ubundu

Koop tickets
Jelena Jureša, UBUNDU, 2019, film still
Jelena Jureša, UBUNDU, 2019, film still

Video-installatie, 17 min, loop, 2019

Jelena Jureša’s filmgedicht ’Ubundu’, gefilmd in de dierentuin van Antwerpen, portretteert de Okapi, een dier dat voor het eerst in 1919 in Antwerpen werd getoond. Het negen maanden oude beestje was meteen een sensatie, maar binnen een maand verzwakte het en uiteindelijk stierf het in gevangenschap. Het portret van het dier, oorspronkelijk van de Democratische Republiek Congo, wordt naast de voice over geplaatst, die huilt, brult en zingt over de wonden van verplaatsing en niet-thuishoren.

Het werk ’Ubundu’ is geïnspireerd op geschriften van W.G. Sebald, een Duitse schrijver die een alternatief geheugenmodel bood via intertekstualiteit en een metonymische verteltechniek. In zijn meest bekende romans ‘Austerlitz’ en ‘De ringen van Saturnus’ omzeilt hij de sites van geradicaliseerd geweld en legt de verbinding tussen de Holocaust en het kolonialisme. Hij spreekt over de “lelijkheid van België” als gevolg van opkomend geheugenverlies en de impliciete deelname van alle Belgen aan de exploitatie van Congolese rijkdommen. De Antwerpse dierentuin en het Europese spoorwegsysteem krijgen bovendien een belangrijke plaats in Sebald's geschriften. De uitbreiding van de spoorweg maakte immers de ontwikkeling mogelijk van kapitalistische productie en transnationaal transport. Het werd het symbool van zijn tijd, terwijl het massale deportaties en genocide mogelijk maakte.

Vanwege haar intentie om Sebald's uitdrukking over de "Lelijkheid van België" in haar nieuwe werk op te nemen, heeft Jureša geen officiële toestemming gekregen om de okapi in de Antwerpse Zoo te filmen.

Ubundu (Jelena Jureša - teaser) from kunstencentrum nona on Vimeo.


'Ubundu' is een opdracht van Contour Biennale 9 en Argos, centrum voor audiovisuele kunst.
Het project wordt financieel ondersteund door KASK School of Arts en HoGent.

↓ Toon volledige beschrijving↑ Verberg volledige beschrijving
Contributor·s
Jelena Jureša
Locatie
kunstencentrum nona - gouden zaal
Begijnenenstraat 27
2800 Mechelen