Bomen planten, Somankidi Coura coöperatief, 1978, beeld door Bouba Touré.

‘Sowing Somankidi Coura, a Generative Archive’ is een langlopend onderzoeksproject van Raphaël Grisey en Bouba Touré. Het richt zich op de permacultuur en archieven van Somankidi Coura, een zelf-georganiseerde landbouwcoöperatie langs de rivier de Sénégal. De coöperatie werd opgericht in Mali in 1977 door een groep voormalige Afrikaanse migrantenarbeiders en activisten uit Frankrijk, na de droogte van de Sahel in 1973.

'Sowing Somankidi Coura' genereert cinematografische geografieën die de grenzen onthullen tussen de bevrijdingsstrijd van enerzijds migrerende arbeiders en de Pan-Afrikaanse geschiedenis van de coöperatie en anderzijds de mogelijkheden van een permacultuur. Via een praktijk van film, archivatie, publicatie, workshop en theater houdt de installatie zich bezig met de articulatie van bevrijdingsverhalen, collectieve zorg en boerenallianties. Het doel van het project is de denaturalisatie en dekolonisatie van ontwikkelingspolitiek.

Sowing Somankidi Coura – a Generative Archive

Film ‘The River and the Desert’, 33’, loop
Film ‘Safrana or Freedom of Speech’, 99’
Film ‘Xeex Bi Du Jeex - A Luta Continua’, 70’

De installatie tijdens het finissageweekend van Contour Biennale bestaat uit verschillende videoschermen en een opstelling van geselecteerd referentiemateriaal en archiefartefacten. Een eerste scherm toont ‘The River and the Desert’, een verzameling koloniale filmarchieven, INA archieven, satellietbeelden en luchtfotografie over bodem, water en zaadwinning langs de rivier de Sénégal.

Een andere video in de installatie, ‘Safrana or Freedom of Speech’, is een film van Sidney Sokhona uit 1977, die het dagelijks leven van vier immigranten en hun ervaringen in Franse fabrieken toont. Via flashbacks zie je hen op weg naar het Franse platteland om hier boeren te ontmoeten ter voorbereiding op hun terugkeer naar Afrika. Deze film is een interpretatie van het verhaal van de ACTAF, de culturele associatie van Afrikaanse arbeiders in Frankrijk en de groep die de coöperatie ‘Somankidi Coura’ oprichtte. Na jaren van strijd om betere leef- en werkomstandigheden en na getuige te zijn geweest van de droogte en hongersnood in 1973 in de Sahel, besloten ze landbouwstages te volgen op het Franse platteland. Hierna keerden ze terug naar hun land van herkomst om zelf aan landbouw te gaan doen. Bouba Touré, mede-oprichter van de coöperatie, speelt zichzelf in de film.

Op een derde scherm toont de film ‘Xeex Bi Du Jeex - A Luta Continua’ beelden uit een theaterworkshop in 2018 in Dakar met Bouba Touré, Raphaël Grisey en Kàddu Yaraax. De workshop bestond enerzijds uit gesprekken met Bouba Touré rond de archieven van de coöperatie van Somankidi Coura en anderzijds uit improvisaties en het schrijven van een script. Voor de improvisaties inspireerden de kunstenaars zich op de methodes van het Theater van de Onderdrukten, een type gemeenschapsvorming dat theater als een instrument voor sociale verandering gebruikt.


Met de steun van de Ambassade van Frankrijk in België en het Institut Français.

↓ Toon volledige beschrijving↑ Verberg volledige beschrijving
Contributor·s
Raphaël Grisey & Bouba Touré
Locatie
kunstencentrum nona - gouden zaal
Begijnenenstraat 27
2800 Mechelen