10:00 - 21:00 Conferentie in Brussel

We Cannot Work Like This | Brussel

We Cannot Work Like This | Brussel

Drie dagen in Brussel - Een verslag van Sint Lucas Antwerpen

31 januari 2019

Tijdens onze eerste ochtend in Brussel, namen we deel aan de schoolstaking voor de klimaatmars. Het samenzijn met duizenden jonge mensen, vulde ons met energie, inspiratie en hoop. Later, bij Rosa vzw aangekomen, vervoegden ook de studenten van L'École de Recherche Graphique (l’ERG), Thomas More en Open Design Course (O.D.C.) zich bij ons. Ilse Ghekiere vertelde ons hier over Engagement Arts, een initiatief van een groep vrouwen die samenwerken om seksisme in de kunsten te bestrijden. Lucile Choquet deelde haar ervaringen met het Franstalige collectief F(s) en benadrukte het belang van intersectioneel denken en handelen om de valkuilen van het witte en cis-heteronormatieve feminisme te vermijden. We luisterden naar verhalen over de effecten van anti-racistisch en anti-seksistisch activisme op de fysieke en mentale gezondheid. Na vele verschillende zijden gehoord en besproken te hebben, merkten we het belang op van het bezitten en controleren van ‘de verhaallijn’, alsook het belang van het voortdurend in vraag blijven stellen van de reproductie van machtshiërarchieën. Ook in ons eigen verzetsinitiatief en activisme.

Daarna liepen we naar LeSpace, waar Elli Vassalou (O.D.C.) ons een workshop introduceerde over im/mobiliteit en ons kennis liet maken met de links hiervan met familiegeschiedenis en inheemse talen. Na enkele gesprekken in kleinere groepen gevoerd te hebben, kwam er een dialoog op gang met de hele groep. Dit hielp ons om onszelf en anderen beter en dieper te situeren en daardoor onszelf beter te begrijpen.

1 februari 2019

Op de tweede dag begaven we ons met de tram naar het recent gerenoveerde AFRICAMuseum in Tervuren, een groene stad net buiten Brussel dat lag te slapen onder een laagje sneeuw. Het gezelschap van l'ERG vervoegde zich bij ons. Na een korte maar kritische verkenning van de museumkaart en de retoriek daarvan, volgde een verontrustend en pijnlijk bezoek aan het museum. We kwamen tot het besef dat het museum nog steeds was ontworpen met voornamelijk witte mensen en hun kinderen in gedachten. Nog steeds was de blik encyclopedisch, en dus koloniaal en exotistisch. We concludeerden dat echte dekolonisatie geen compromis kan zijn dat de bestaande en historische machtshiërarchie simpelweg reproduceert.

Een meditatieve maar luide tramrit bracht ons terug naar het centrum van Brussel, waar de schrijver, cultureel werker en activist Rachida Aziz ons hartelijk verwelkomde in LeSpace, een inclusieve, intersectionele en dekoloniserende culturele ruimte die ze een paar jaar geleden oprichtte. We hadden een lang gesprek met Rachida. Ze sprak met ons over LeSpace, haar werkmethoden en racisme in kunsteducatie. Ook spraken we over mogelijke manieren om lokale allianties en wereldwijde netwerken van verzet te maken. Rachida benadrukte ook het belang van collectieve healing en de behoefte aan veilige ruimtes of safe spaces. Om elkaar te koesteren en lief te hebben en om de verschillen te overwinnen die collectieve weerstand en bevrijding kunnen bedreigen. De middag was intens en transformerend. We sloten de dag af met een heerlijk Syrisch diner, gevolgd door de uitdagende uitvoering Black Off van Ntando Cele. We gingen de nacht in met meer vragen dan antwoorden.

2 februari 2019

De volgende ochtend kwamen we opnieuw samen voor een leesgroep over de undercommons en de communale, geïnitieerd door de Sint Lucas-leraar Joachim Ben Yakoub. Studenten van Thomas More en L'ERG vergezelden ons voor een moeilijk gesprek over waarom"We Cannot Work Like This" en bespraken we mogelijkheden om ons te beteren in de toekomst.

We spraken over het schijnbaar niet-willen-veranderen van instellingen. En over hoe we zelf kunnen meewerken aan verandering, een vraag die ons allemaal het grootste deel van de tijd in verwarring brengt. We sloten de bijeenkomst af met een wandeling naar de bibliotheek om hun dekolonisatieproject te verkennen. Daarna beëindigden we onze drie dagen met een tentoonstelling van Syrische kunstenaars in BOZAR. We deelden onze teleurstelling over het gebrek aan institutionele zorg en ruimte die deze tentoonstelling ontving, weggestopt in een hoek van het gebouw, zonder enige aanduiding, zichtbaarheid of informatie. We verlangden naar de warmte en eerlijkheid van LeSpace en eindigden onze drie dagen met een drankje bij Lagrange Points, de nieuwe seculiere Arabische boekhandel in Brussel. We concludeerden als groep dat het delen van onze kwetsbaarheden ons sterker maakt. Op deze manier kunnen we wel werken.


Geschreven door Rabten & Petra - "We Cannot Work Like This". Sint Lucas Antwerpen in Brussel met Sarah, Larissa, Imane, Gilani, Rabten, Joud, Ikram, Natalia en Petra.

↓ Toon volledige beschrijving↑ Verberg volledige beschrijving
Contributor·s
Transnational Alliance
Locatie
Brussel