10:00 - 21:00 Installatie in kunstencentrum nona - gouden zaal

The Wasp and the Weather

Koop tickets
Rzoezie magazine, achterkant van cover, september 1990, Mechelen Hugo Roelandt, Western (project niet gerealiseerd), portfolio, 1986
Lavinia Wouters
Lavinia Wouters
Lavinia Wouters
Lavinia Wouters
Lavinia Wouters

The Wasp and the Weather is een tentoonstelling van archiefstukken door kunstenaar Robin Vanbesien. De tentoonstelling maakt deel uit van het overkoepelende project The Wasp and the Weather, dat hij presenteert voor de Contour Biënnale 9. In dit project staat een collectie gedichten van jongeren van Jeugdhuis Rzoezie - wat het Arabisch woord voor wesp is - centraal. Rzoezie was een voormalige Jeugdcentrum dat bestond van 1978 tot 2006 in Mechelen (België). Het werd opgericht en bestuurd door jongeren van Marokkaanse en Amazigh-afkomst.

In deze archieftentoonstelling worden een reeks documenten uit het maandelijkse magazine van Rzoezie (1990-2001) in dialoog gebracht met een reeks werken (1986-1994) van de Belgische kunstenaar Hugo Roelandt (° 1950 † 2015) waarin onze onmiddellijke omgeving het onderwerp vormt.

De wesp De gedichten die Robin Vanbesien aandraagt, werden oorspronkelijk gepubliceerd in het maandelijkse magazine van Rzoezie. De poëzie verleent een stem aan een (alternatieve) publieke verbeelding waarin gepleit wordt voor een samenleving van radicale gelijkheid. Ervaringen van spanning en gevoelens van onzekerheid treden in deze gedichten naar voren en getuigen van raciale discriminatie in een vijandige sociale omgeving.

Het weer In wat we het weer in een witte wereld kunnen noemen, is anti-zwartheid alomtegenwoordig als klimaat. Hoe kunnen de gedichten van de wesp resoneren in zulk zwaar weer? Welke ruimte is voorzien voor haar poëzie? Welke ruimtes kunnen uit haar poëzie ontstaan? Poëzie schrijven en voordragen vereist weinig materiële infrastructuur, terwijl met elk woord een nieuw bewustzijn geoogst kan worden over de onderlinge relaties tussen de mensen en tot hun directe omgeving.


geproduceerd door timely, coproductie door Spectre productions en Contour Biennale 9, ondersteund door Darna - Vlaams Marokkaans cultuurhuis, BUDA kunstencentrum Kortrijk, Arts in Society Award, M HKA, H30 en Amsab-ISG.

↓ Toon volledige beschrijving↑ Verberg volledige beschrijving
Contributor·s
Robin Vanbesien
Locatie
kunstencentrum nona - gouden zaal
Begijnenenstraat 27
2800 Mechelen
Notities

productie door tijdige, coproductie door Spectre productions en Contour 9, ondersteund door Darna - Vlaams Marokkaans cultuurhuis, BUDA kunstencentrum Kortrijk, Arts in Society Award, M HKA, H30 en Amsab-ISG.