14:00 - 15:15 participatief project en screening in kunstencentrum nona - oude zaal

Greyzone Zebra

Koop tickets
Daan Broos
Daan Broos
Daan Broos
Daan Broos

Voor Contour Biennale 9 zal het collectief Greyzone Zebra een artistiek onderzoek opzetten in twee stappen. Het collectief, ontstaan vanuit een noodzaak om na te denken over het koloniale verleden, organiseert op zaterdag 12 januari 2019 een eerste sessie. Daarin wil Greyzone Zebra het publiek actief betrekken bij discussie- en schrijfprocessen. Familiefilms uit kolonies van Europese landen - daterend van de 19e eeuw tot de eerste jaren van de onafhankelijkheid van deze kolonies - roepen tal van vragen op die het uitgangspunt vormen voor een dialoog. Greyzone Zebra zal deze eerste sessie ook aangrijpen om een oproep te lanceren naar films die in Mechelen en omstreken nog op zolders liggen. Zo wil het collectief een proces opstarten dat samen met de inwoners van Mechelen en omstreken, filmopnamen uit dit tijdperk ontdekt en in kaart brengt.

De artistieke praktijken die Greyzone Zebra ontwikkelt rond familiearchieven uit het koloniale tijdperk, stellen ons in staat om samen na te denken over processen van herinneren en vergeten. De interesse van het collectief voor deze onbekende filmproducties ligt in de spontaniteit van het filmgebaar. Hoewel deze privé-archieven in de meeste gevallen los staan van opzettelijke propaganda, zijn er toch vaak sporen van terug te vinden. Het privékarakter van deze opnamen stelt ons in staat om onze blik te verleggen van het discours dat door de officiële ideologie werd opgelegd, naar een meer intieme lezing. Zo vormen deze familiefilms waardevol onderzoeksmateriaal om onze perceptie van de koloniale geschiedenis te nuanceren.

De tweede interventie van het collectief zal plaatsvinden tijdens de laatste periode van Contour Biennale 9. In oktober 2019 zal het onderzoek van Greyzone Zebra zich tijdens deze laatste sessie oriënteren op de opnamen die met de hulp van de Mechelaars verzameld zullen zijn.

↓ Toon volledige beschrijving↑ Verberg volledige beschrijving
Contributor·s
Greyzone Zebra
Locatie
kunstencentrum nona - oude zaal
Begijnenstraat 19
2800 Mechelen (B)