10:00 - 21:00 Installatie in kunstencentrum nona - gouden zaal

On-Trade-Off | LUNÄ

Koop tickets
Lavinia Wouters
Lavinia Wouters

LUNÄ is een project van Marjolijn Dijkman, dat zij sinds 2011 vervolgd. Het concept refereert naar de erfenis van de 18e-eeuwse Lunar Society: een groep enthousiaste denkers, wetenschappers en zakenlieden die bij volle maan in Birmingham bijeenkwam om elkaar in levendige sessies nieuwe ideeën en ontdekkingen voor te stellen, de zogenaamde Lunarticks.

Hun debatten brachten filosofie, wetenschap, industriële ontwikkelingen en handel samen, evenals kunst, onderwijs en sociale rechten. Originele leden van deze groep waren onder meer Matthew Boulton, Erasmus Darwin, Thomas Day, Joseph Priestley, James Watt en Josiah Wedgwood.

Drie eeuwen later keert Dijkman met LUNÄ terug naar dit moment van historische betekenis. Een reproductie van de originele tafel waarrond de Lunar Society bijeenkwam, biedt de context voor het kritisch onderzoeken van de onderwerpen en ideeën die dit gezelschap toen bezig hield, om hier vervolgens nieuwe, aanverwante ideeën aan toe te voegen.

Ter gelegenheid van Contour 9 organiseert Marjolijn Dijkman op zaterdag 18 mei van 13:00-16:00 uur een nieuwe LUNÄ Talk rond het thema (hernieuwbare) energie met een specifieke focus op het mijnen van Lithium.

Onderzoekers Raf Custers (Gresea), Jeroen Cuvelier (Ugent) en Zheng Li (KU Leuven) zullen in gesprek treden met journalist Tine Hens en de kunstenaars Femke Herregraven, Sammy Baloji en Georges Senga. Deze drie kunstenaars maken deel uit van het project On-Trade-Off. Het geheel zal gemodereerd worden door de kunstenaars Marjolijn Dijkman en Maarten Vanden Eynde. Het publiek is van harte welkom om te luisteren en te reageren op de ideeën en gerelateerde artefacten, die op tafel worden gebracht.

LUNÄ Talk is deel van het artistieke research-traject On-Trade-Off, een project van de kunstenaarsinitiatieven Picha (Lubumbashi, DRC) en Enough Room for Space (Brussel, BE).

↓ Toon volledige beschrijving↑ Verberg volledige beschrijving
Contributor·s
Marjolijn Dijkman
Locatie
kunstencentrum nona - gouden zaal
Begijnenenstraat 27
2800 Mechelen