Lavinia Wouters
Lavinia Wouters
Lavinia Wouters

Het LUNÄ gesprek is een onderdeel van het overkoepelende project On-Trade-Off. LUNÄ zal zich daarom eveneens richten op de ecologische, sociale en economische implicaties die de extractie en verwerking van lithium met zich meebrengt. In de discussie zullen we de geschiedenis van energie bekijken. Opvallend hierbij is het belang van grondstoffen dat afkomstig is van de Democratische Republiek Congo (DRC), dit zowel in de industriële als de technologische revolutie. Tegelijkertijd zullen we experimentele modellen van duurzame energieproductie bekijken, en mogelijke toekomstperspectieven voor lithium winning in de DR Congo.

Onderzoekers Raf Custers (Gresea), Jeroen Cuvelier (Ugent) en Zheng Li (KU Leuven) zullen in gesprek treden met journalist Tine Hens en de kunstenaars Femke Herregraven, Sammy Baloji en Jean Katambayi. Deze drie kunstenaars maken deel uit van het project On-Trade-Off. Het geheel zal gemodereerd worden door de kunstenaars Marjolijn Dijkman en Maarten Vanden Eynde. Het publiek is van harte welkom om te luisteren en te reageren op de ideeën en gerelateerde artefacten, die op tafel worden gebracht.

On-Trade-Off is opgezet door de kunstenaarsinitiatieven Picha (Lubumbashi, DRC) en Enough Room for Space (Brussel, BE). Het project komt voort uit een gezamenlijke interesse voor lithium, het chemisch element dat momenteel beschouwd als het 'nieuwe zwarte goud' vanwege zijn cruciale rol in de wereldwijde transitie naar een 'groene en fossielvrije economie'.

LUNÄ is een project van Marjolijn Dijkman, dat zij sinds 2011 vervolgd. Het concept refereert naar de erfenis van de 18e-eeuwse Lunar Society: een groep enthousiaste denkers, wetenschappers en zakenlieden die bij volle maan in Birmingham bijeenkwam om elkaar in levendige sessies nieuwe ideeën en ontdekkingen voor te stellen, de zogenaamde Lunarticks. Hun debatten brachten filosofie, wetenschap, industriële ontwikkelingen en handel samen, evenals kunst, onderwijs en sociale rechten. Originele leden van deze groep waren onder meer Matthew Boulton, Erasmus Darwin, Thomas Day, Joseph Priestley, James Watt en Josiah Wedgwood.

Drie eeuwen later keert Dijkman met LUNÄ terug naar dit moment van historische betekenis. Een reproductie van de originele tafel waarrond de Lunar Society bijeenkwam, biedt de context voor het kritisch onderzoeken van de onderwerpen en ideeën die dit gezelschap toen bezig hield, om hier vervolgens nieuwe, aanverwante ideeën aan toe te voegen.

↓ Toon volledige beschrijving↑ Verberg volledige beschrijving