Het LUNÄ gesprek is een onderdeel van het overkoepelende project On-Trade-Off. LUNÄ zal zich daarom eveneens richten op de ecologische, sociale en economische implicaties die de extractie en verwerking van lithium met zich meebrengt. In de discussie zullen we de geschiedenis van energie bekijken. Opvallend hierbij is het belang van grondstoffen dat afkomstig is van de Democratische Republiek Congo (DRC), dit zowel in de industriële als de technologische revolutie. Tegelijkertijd zullen we experimentele modellen van duurzame energieproductie bekijken, en mogelijke toekomstperspectieven voor lithiumwinning in de DR Congo.

Onderzoekers Raf Custers (Gresea), Jeroen Cuvelier (Ugent) en Zheng Li (KU Leuven) zullen in gesprek treden met journalist Tine Hens en de kunstenaars Femke Herregraven, Sammy Baloji en Georges Senga. Deze drie kunstenaars maken deel uit van het project On-Trade-Off. Het geheel zal gemodereerd worden door de kunstenaars Marjolijn Dijkman en Maarten Vanden Eynde. Het publiek is van harte welkom om te luisteren en te reageren op de ideeën en gerelateerde artefacten, die op tafel worden gebracht.

On-Trade-Off is opgezet door de kunstenaarsinitiatieven Picha (Lubumbashi, DRC) en Enough Room for Space (Brussel, BE). Het project komt voort uit een gezamenlijke interesse voor lithium, het chemisch element dat momenteel beschouwd als het 'nieuwe zwarte goud' vanwege zijn cruciale rol in de wereldwijde transitie naar een 'groene en fossielvrije economie'.

LUNÄ is een project van Marjolijn Dijkman (aan de gang sinds 2011) dat refereert naar de erfenis van de 18e-eeuwse Lunar Society. Dit was een groep enthousiastelingen en geleerden die op volle-maan-nachten in Birmingham bijeenkwam om nieuwe ideeën te ontdekken en te bespreken, ook bekend als de Lunarticks. Hun debatten brachten filosofie, wetenschap, industriële ontwikkelingen en handel samen, evenals kunst, onderwijs en sociale rechten. Originele Lunar-leden waren onder meer Matthew Boulton, Erasmus Darwin, Thomas Day, Joseph Priestley, James Watt en Josiah Wedgwood.

Drie eeuwen later bezoekt Dijkmans met LUNÄ dit moment van historische betekenis opnieuw met een andere kritische discussie. Elk gesprek loopt synchroon met de volle maan. Elk gesprek bevat een schat aan ideeën, concepten en vragen en elk gesprek stimuleert eenheid tussen spannende actuele ontwikkelingen in de wetenschap, filosofie en de sociale verbeelding.

↓ Toon volledige beschrijving↑ Verberg volledige beschrijving