19:00 - 20:15 Filmpremière in kunstencentrum nona - oude zaal

The Empire of Law

Koop tickets
Lavinia Wouters
Lavinia Wouters
Lisa DeNeef
Lisa DeNeef
Lisa DeNeef
Lavinia Wouters

The Empire of Law is een nieuwe film van Daniela Ortiz, die deel uitmaakt van het project Not Fully Human, Not Human At All, een samenwerking tussen de kunstenaar, Netwerk Aalst, Kadist en Contour Biennale 9.

Na de film zal Daniela Ortiz in gesprek gaan met Walter Andino Midence.

The Empire of Law is een film die de relatie tussen het recht, gerechtigheid en kolonialisme kritisch wil analyseren. Ortiz doet dit op basis van de architectuur, geschiedenis en context van twee rechtbanken: het Paleis van Justitie in Brussel (België) en de kopie van dit gebouw in Lima (Peru). Op deze manier onthult The Empire of Law de rol van het rechtssysteem bij de constructie van mondiale, extractivistische, racistische en neokoloniale structuren.

Door de geschiedenis heen heeft de wet namelijk gediend als een legitimatie-instrument van het kolonialisme. De Indische wet van 1512 en de Berlin Act van 1885 zijn duidelijke voorbeelden daarvan. Zelfs vandaag nog wordt het idee van rechtvaardigheid gebruikt om gewelddadig beleid goed te keuren, bijvoorbeeld op het vlak van migratiecontrole. Ook voor het versterken van de vervolging, detentie en deportatie van migranten uit voormalige kolonies. Daarom spreekt Ortiz van The Empire of Law. Daarmee bedoelt ze het Europees project dat een rijk wil creëren dat diep geworteld blijft in koloniaal denken. Gerechtigheid aan de koloniale gebieden en geracialiseerde mensen is hier nooit te vinden.


Deze film is gecoproduceerd en in opdracht van Contour Biennale 9, Netwerk Aalst en KADIST, Parijs (Fr). Met speciale dank aan Servais Family Collection.

↓ Toon volledige beschrijving↑ Verberg volledige beschrijving
Contributor·s
Daniela Ortiz
Walter Andino Midence
Locatie
kunstencentrum nona - oude zaal
Begijnenstraat 19
2800 Mechelen (B)