Lavinia Wouters
Lavinia Wouters
Lavinia Wouters
Lavinia Wouters

Daniela Ortiz presenteert met On Your Knees You Will Receive the Anti-Colonial Spirit een reeks schetsen die ze ter vervanging voorstelt voor het glas van de Sint-Romboutskathedraal. Een deel van deze gebrandschilderde glas-in-loodramen, verbeelden namelijk Leopold III, die koning van België was tussen 1934 en 1951.

Vanuit een dekoloniaal en antiracistisch perspectief, zal de reeks schetsen afstand nemen van de kritieken op de kerk gecreëerd vanuit seculiere, Eurocentrische en linkse hoek. Dit dekoloniale perspectief is gerelateerd aan de noties van rechtvaardigheid die de kunstenaar benadert in haar film "The Empire of Law". De installatie schetsen probeert te overtuigen dat echte rechtvaardigheid maar kan bereikt worden als eurocentrische beweringen achterwege gelaten worden. Bovendien begrijpt Ortiz de behoefte aan visuele, antikoloniale aanspraken. Deze denkwijze is spiritueel verwant met de Latijns-Amerikaanse Theologie van Bevrijding.

De Mechelse Sint-Romboutskathedraal werd ingewijd in 1312. Het gotisch bouwwerk toont verschillende glas-in-loodramen die diverse figuren uit de katholieke kerk, rituelen en Bijbelgedeelten uitbeelden. Een van deze verhalen is het beeld van Koning Leopold III, die op zijn knieën en naast zijn vrouw de zegening van een priester ontvangt. De scène oogt voornaam en respectabel. De man draagt een uniform en diverse symbolen, wat het idee van een ‘beschaafd’ Europees leider versterkt. Zijn rol in het gewelddadig koloniale regime in Congo is onzichtbaar gemaakt.


In samenwerking met Netwerk Aalst, Kadist. Met speciale dank aan Servais Family Collection.

↓ Toon volledige beschrijving↑ Verberg volledige beschrijving
Contributor·s
Daniela Ortiz
Locatie
kunstencentrum nona - gouden zaal
Begijnenenstraat 27
2800 Mechelen
Notities

Openingsuren kunstencentrum nona | gouden zaal

  • vrijdag 17 mei 16:00 - 21:00

  • zaterdag 18 mei 10:00 - 21:00

  • zondag 19 mei 10:00 - 21:00