Sint Lucas School of Arts
Hong Kong before Land Reclamation, Yao Yi-Chen
RCA Walking with Care
RCA Walking with Care
RCA Walking with Care
O.D.C. KASK | The Post Collective © Mirra Markhaëva & Marcus Bergner
École de recherche graphique, Bruxelles
École Européenne Supérieure d'Art de Bretagne - site de Rennes
CIMIC Thomas More
HISK | Full Moon Pancake, onbekende auteur
Lavinia Wouters
Lavinia Wouters
Lavinia Wouters
Lavinia Wouters
Markhaeva Mirra
The post collective
The post collective
St Lucas Antwerp

De studenten, alumni, kunstenaars en docenten van de alliantie komen na een jaar van collectief onderzoek samen tot een voorstel. Een manifest voor duurzame, dekoloniale en inclusieve praktijken, op zowel artistiek, architecturaal, ontwerp als onderzoeksgerelateerd vlak. Het doel is om door elkaar maar ook door het publiek bewogen te worden. De samenkomst neemt de vorm aan van een groot toonmoment in de Thomas More hogeschool in Mechelen. Gedurende twee dagen lang, zal het manifest worden gepresenteerd aan de hand van installaties, speculatieve ficties, gesprekken, wandelingen, maaltijden, films, performances en sociale interactie.

PROGRAMMA:

Vrijdag 17 mei 2019

 • 12:00 - 16:30: de Thomas more studenten nodigen andere studenten uit voor een video-installatie van interviews, een podcast over vooroordelen, een selfie-wall met bewustzijnskwaliteit, een speels inzicht in het witte redder-gedrag en een expositie van 'dubbele-standaard-' afbeeldingen die jongeren gebruiken.

Zaterdag 18 mei 2019

 • 12:00 - CIMIC Thomas More: doorlopende presentatie van verschillende projecten
 • 14:00 - Begeleide rondleiding doorheen de gepresenteerde werken
 • 15:00 - École Européenne Supérieure d'Art de Bretagne: videopresentatie
 • 16:00 - RCA: wandeling
 • 22:30 - HISK & RCA: performatieve wandeling + vollemaan-picknick

Zondag 19 mei 2019

 • 12:00 - Sint Lucas School of Arts: zine presentatie
 • 14:00 - L’École de recherche graphique, Bruxelles (L’ERG): discussie over de publicatie Fair Art Almanac 2019
 • 15:00 - KASK - Open Design Course (O.D.C.): discussie
 • 16:00 - Algemene discussie: “Hoe kan de Transnational Alliance na Contour 9 verder bestaan”?

Chronologisch gerangschikt:

CIMIC Thomas MoreDoorlopende presentatie van verschillende projecten

De studenten Intercultural Transitions van Thomas More werken rond de thema's dekolonisatie en degrowth. Ze onderzoeken ​​waarom deze thema's zo eigentijds zijn en hoe ze verbonden zijn met elkaar. Een expositie, een kritische bevraging van het publiek en videomateriaal proberen de overtuigingen van de bezoekers in vraag te stellen en hen te betrekken bij kritisch denken. Welke ideeën krijgen we met de paplepel mee? Welke vooroordelen worden verborgen of blootgelegd door onze taal? Wat ligt verborgen in objecten die we dagelijks gebruiken, zoals mobiele telefoons en populaire jeans? Wie verdient hier geld aan? Gebruiken we dubbele normen wanneer we het hebben over dekolonisatie? De hamvraag is: bestaat er gelijkheid als we niet altijd op dezelfde manier meten?

Team: Celine Andries, Dorien Gryp, Helena Van Kerkhove, Joel-François Ndombe, Judith Grillet, Leen Van Hilst, Liana Tolonge, Liesbeth Mattheussen, Lieven Miguel, Margot Van Look, Liesbeth Godts, Kaatje Van Biesbroeck, Michele Callaerts, Tina Vanhoye, Toon Demalsche, Zerin Oral, Mathieu Charles, Willeke Van Herreweghe

École Européenne Supérieure d'Art de Bretagne - site de Rennes

Deze groep werkt aan het project Micro-politiek, met het idee om uiteindelijk een eigen expositie- en /of experimenteerruimte te openen in Rennes, Frankrijk. Het team documenteert via een reeks korte video's de verschillende vormen van actieve kunstruimtes en de verschillende manieren waarop ze worden uitgevoerd en georganiseerd. Deze video's worden geprojecteerd op een structuur met schermen en afgedrukte afbeeldingen.

Team: Clara Agnus, Héloïse Aloncle, Julie Béasse, Coraline Delorme, Jules De Moratti, Michaël Harpin, Elisabeth Gomes-Barradas, Camille Kerzerho, Sybille Raphaël, Célestine Pelletier, Alice Quentel, Marie Saillard, Olivier Marboeuf, Kristina Solomoukha

Royal College of Art (RCA), LondonWALKING WITH CARE

Hoe voelen we ons als mens in de stedelijke ruimte? Hoe kunnen intieme ervaringen, emoties en gevoelens in het discours worden binnengebracht bij het plannen van stedelijke toekomsten? De studenten van de Master of Research in Architecture aan het Royal College of Art (RCA), Londen, betwisten de rationele, koloniale en gendergerelateerde geschiedenis van stadsplanning. Hun bijdrage aan het project zal dan ook bestaan uit een aantal wandelingen waarbij het markeren van gevoelens centraal zal staan, *Walking with Care”. Het project bestaat uit twee wandelingen in Mechelen:

Walking with Care op zaterdag 18 mei, 16.00 Deelnemers zullen kennis maken met concepten van zorg en gevoel in de gebouwde omgeving, vooraleer ze zich zullen bezighouden met de collectieve daad van het markeren. Deze markeringen worden een manier om in de ruimte en op ware grootte ideeën in kaart te brengen, te tekenen, te denken en te participeren. De groep eindigt met een collectieve discussie over hun eigen ideeën over ruimtelijke zorg.

Walking with Care op zaterdag 18 mei, 22:30 De tweede wandeling is een performatieve samenwerking met andere leden van de alliantie (HISK) en het publiek. Het zal bestaan ​​uit een reeks performatieve acties doorheen de route en eindigen met een volle-maan-picknick om elf na elf op een stadsplein in centrum-Mechelen. De doelstelling is om te onderzoeken of de architectuur en urbane ruimte zorgzaam zijn en gevoelens vertalen als een effectieve vorm van kennis voor stadse planningsystemen.

Team: Nuria Benítez Gómez, Mariano Cuofano, Moritz Dittrich, Wanying Li, Ching-Hung Lin, Adam Kaasa

HISKFull Moon Walk

Full Moon Walk op zaterdag 18 mei, 22:30 HISK zal samen met RCA en andere leden van de Alliantie deelnemen aan Full Moon Walk. De wandeling vindt plaats op zaterdag 18 mei, vanaf 22:30. Het evenement weeft een reeks mini-optredens door het centrum van de stad aaneen. Hannah Mevis stelt een wandelend pannenkoeken-sculptuur voor en Sofia Caesar introduceert draagbaar textiel, met slogans die door de Alliance worden gebruikt en acties vereisen.

Team: Sofia Caesar, Marijke De Roover, Megan Heilig, Hannah Mevis, Elena Sorokina

Sint Lucas School of ArtsA ZINE ABOUT THE KEYWORDS FOR A DECOLONIZED WORLDZondagochtend 19 mei, 10.00

Woorden houden de wereld draaiende. De bijdrage van de Sint Lucas-groep voor de Transnational Alliance neemt de vorm aan van een zine. Om er woorden in te bewaren die ons kunnen bijstaan in het omgaan met een klimaat van systemische raciale en culturele onrechtvaardigheid. Een zine waarin we detecteren waar onze ervaringen en onze woorden in staat zijn om voor elkaar te zorgen. Een zine dat kan dienen als een praktisch en politiek hulpmiddel dat ambivalentie, afleiding, antagonisme en onoplettendheid tegen gaat.

Samen met andere deelnemers van de Transnational Alliance en door middel van vergadering en discussie, wordt er beslist over een verzameling van 30 tot 50 woorden. Deze keuze wordt persoonlijk of in kleinere werkgroepen gemaakt en elke bijdrage krijgt een enkele pagina in de zine. De werksessie vindt plaats op zondagochtend 19 mei om 10.00 uur. De zine zal om 12.00 uur worden gepubliceerd.

Team: Robin Vets, Gilani Raja, Larissa Cluzet, Joud Toamah, Lander Van der Borght, Natalia Ossef, Sarah Adriaenssens, Ikram Ettarrahi, Rabten Tenzin, Imane Benyecif, Petra Van Brabandt, Robin Vanbesien

École de recherche graphique (ERG), BrusselA MOMENT AROUND FAIR ART ALMANAC 2019

École de recherche graphique, Bruxelles (ERG) nodigt leden van State of the Arts uit om hun initiatieven en voorstellen voor een eerlijker, inclusiever en democratischer kunstveld in België te bespreken. Voornamelijk hun publicatie Fair Art Almanac 2019.

State of the Arts is een open platform van kunstenaars en iedereen die zich vandaag zorgen maakt over ‘waar de kunst staat’. Deze alliantie werd geïnitieerd om tegemoet te komen aan bezorgdheid die velen voelen over de bezuinigingsmaatregelen die de politiek in het algemeen en het Belgische culturele beleid in het bijzonder hebben genomen in relatie tot kunstpraktijken. Het platform zal niet via één woordvoerder spreken, maar verschillende deelnemers aan het woord laten.

Team: Giampiero Caïti, Manon Capisano, Pierre-Philippe Duchâtelet, Gabriel Franjou, Louis Garrido, Mai-Loan Gaudez, Laurie Giraud, Marilou Guyon, Morgane Le Ferec, Kobe Matthys

Open Design Course / KASKTHE POST COLLECTIVE OR CO-WORKING SPECULATIONS

Open Design Course (O.D.C.) is een cursus die aangeboden wordt door KASK, Gent, voor vluchtelingen en asielzoekers die in België wonen. De cursus biedt een educatief platform gebaseerd op peer-to-peer-leren en samenwerking. De 2018-deelnemers nodigen u uit voor een speculatieve presentatie van hun programma en een schets van hun toekomstbeeld post-O.D.C. Hun onderzoeksproject voor the Transnational Alliance, The Post Collective, bestudeert enerzijds hoe men mogelijkheden voor co-leren en co-werken kan genereren en anderzijds hoe duurzame samenwerkingsomgevingen kunnen opgebouwd worden, ongeacht de juridische status van de leden.

Team: Mirra Markhaëva, Marcus Bergner, Yared Yilma, Mohammed Tawfiq, Hooman, Samer Alagha, Fatma Osman, Sawsan Maher, Elli Vassalou, Peter Westenberg. Sound Performance by: Marcus Bergner, Yared Yilma, Mohammed Tawfiq, Hooman, Fatma Alomrani, Muhned Bnana, Najwa Khater, Hooman

Hong Kong UniversityPROPOSITIONS FOR PLANETARY LIVING

Voor het Hong Kong-team is de elementaire overweging voor hun project het idee van een collectieve agency voor een gedeelde wereld. Vertrekkende vanuit een degelijk begrip van de historische en hedendaagse dimensies van kolonisatie in Hong Kong en met in het achterhoofd enkele open benaderingen van planetair leven, brengt de groep verschillende suggesties samen. Zo doen ze voorstellen voor het introduceren van multispecies stedenbouw. Daarnaast presenteren ze ook suggesties om meer voorouderlijke en mythologische kennis in zowel ontwerp- en planningspraktijken als onderwijs te integreren.

Team: Cheung Hoi Man (Christy), Fan Man Si (Phoebe), Hung Wai Yin (Louis), Ip Cheuk Sum (Sampson), Kwon Soeun (Sara), Leung Ying (Jenn), Li Keyin (Rena), Lin Xuancheng (Charles), Park Ji Eun (Gina), Sui Xin (Dixie), Yao Yi Chen (Jeff), Gayathri Sivakumar, Merve Bedir

↓ Toon volledige beschrijving↑ Verberg volledige beschrijving
Contributor·s
Transnational Alliance
Locatie
Thomas More hogeschool - Campus De Vest
Zandpoortvest 60
2800 Mechelen
Notities

Openingsuren Thomas More hogeschool | Campus De Vest

 • vrijdag 17 mei gesloten

 • zaterdag 18 mei 12:00-17:00

 • zondag 19 mei 12:00-17:00