Sometimes it Was Beautiful
Lavinia Wouters

Als onderdeel van de Contour Biennale 9 presenteert beeldend kunstenaar Christian Nyampeta een combinatie van individuele werken over Congo en Rwanda, twee voormalige Belgische kolonies. Sometimes It Was Beautiful (2018) is een film van Nyampeta, en zal te zien zijn in aanwezigheid van de kunstenaar. Het vertelt het verhaal van de Zweedse cineast Sven Nykvist en de films die hij in het midden van de twintigste eeuw in Congo maakte. Sometimes It Was Beautiful werd nog niet in België is vertoond: een Belgische première dus!

De film Sometimes It Was Beautiful is gestructureerd aan de hand van een aantal episodische fragmenten. De fragmenten cirkelen rond een bijeenkomst van onwaarschijnlijke vrienden, die bijeengebracht werden om films te bekijken van de Zweedse cameraman Sven Nykvist. Onder deze persoonlijkheden vind je Yasser Arafat, Leela Gandhi, Gabriel Garcia Marquez, Rigoberta Menchú, Robert Mugabe, Wole Soyinka en Crown Princess Victoria. Ook Andrei Tarkovsky komt opdagen, en Winnie Mandela lijkt iets van plan te zijn, terwijl ook de 14e Dalai Lama naar verluidt in de buurt is. Al deze figuren nemen deel aan een filmisch palaver. Herhalingen in overvloed, twijfels vermenigvuldigen zich, beschuldigingen overspoelen de boel en zijdelingse blikken worden heen en weer geworpen, terwijl de betekenis verloren gaat.

In Sometimes It Was Beautiful is fictie een belangrijke structuur. Het aanroepen van imaginaire personages biedt misschien een speels en beschermend schild, waardoor het mogelijk wordt voor de protagonisten om door de corrosieve woestenij van de geschiedenis te navigeren.


In samenwerking met kunstenfestivaldesarts en met de genereuze steun van het Mondriaan Fonds.

↓ Toon volledige beschrijving↑ Verberg volledige beschrijving
Contributor·s
Christian Nyampeta
Locatie
kunstencentrum nona - oude zaal
Begijnenstraat 19
2800 Mechelen (B)