Lavinia Wouters

In de fase van de volle maan, nodigt kunstenaar Cadine Navarro jou uit om aanOde to the Last Hours of Ancient Sunlight deel te nemen. Het doel van deze rituele werksessie is om opnieuw een engagement met haar constant evoluerende installatie Black Gold aan te moedigen. Dit is de houten compostdoos die ze in de tuin van de Mechelse Academie opbouwde tijdens de eerste fase van de biënnale (januari 2018). Ook toen heeft ze met een groep deelnemers gewerkt rond haar project. Samen met de werkgroep die zich inschrijft voor de tweede fase, zal de kunstenaar zich concentreren op het afbreken en composteren van ‘gedachten’. Deze zullen later op de site van Black Gold worden verwijderd.

Deelnemers worden vriendelijk verzocht om iets zachts mee te brengen om op te liggen (deken of mat) en een licht dekentje of sjaal voor warmte.

Black Gold is een openbare compostdoos. Het project leeft doordat het ondersteund wordt door de zorg, aandacht en nieuwsgierigheid van bezoekers, vooral tijdens de verschillende maanfasen van Contour Biennale 9. Het is niet alleen een site waar materie uiteenvalt in nieuwe levensvormen, maar ook een ruimte die speciaal is gebouwd om ons een verhoogd bewustzijn van onze omgeving en onszelf te verlenen.

De rituele werksessie houdt ook een lichamelijke oefening in. Na ademwerk en meditatieve technieken wil de kunstenaar een wandeling naar de site van Black Gold maken om daar het ritueel te beëindigen. Deze praktijk staat open voor iedereen.

Cadine Navarro koos voor de titel Ode to the Last Hours of Ancient Sunlight omdat wij, vrij letterlijk, allemaal gemaakt zijn uit zonlicht. Elke levensvorm op deze planeet bestaat omdat een plant in staat was zonlicht te vangen en dit op te slaan. Iets anders was vervolgens in staat om dat zonlicht te assimileren en de energie ervan te gebruiken. De gehele menselijke populatie van de planeet is afhankelijk van deze oude cyclus: het "inademen" van koolstofdioxide (CO2) en het "uitademen" van zuurstof (O2).

Inhoud van de sessie is deels geïnspireerd door kunstenaar, schrijver en eco-activist Starhawk en de meditaties zijn gebaseerd op de technologie die Kundalini Yoga biedt.


Met de genereuze steun van de Ambassade van Frankrijk in België en Institut Français

↓ Toon volledige beschrijving↑ Verberg volledige beschrijving
Contributor·s
Cadine Navarro
Locatie
kunstencentrum nona - oude zaal
Begijnenstraat 19
2800 Mechelen (B)