14:30 - 16:00 Presentatie in kunstencentrum nona - oude zaal

Toxic Atmospheres

Koop tickets
Elise Hunchuck

Toxic Atmospheres is een presentatie door Elise Misao Hunchuck, redactielid van SCAPEGOAT over haar lopende onderzoek naar de menselijke uitsluitingszone rond de kerncentrale van Tsjernobyl. De Zone kan officieel een menselijke uitsluitingszone worden genoemd, maar deze is verre van leeg en zonder mensen. Het is een zeer goed beheerd landschap, waarbij ongeveer 3000 werknemers doorgaan met het bouwen en onderhouden van containment- en transportinfrastructuren, reactoren ontmantelen, radioactieve besmetting controleren en de voortdurende effecten op flora en fauna onderzoeken. In de afgelopen jaren heeft de Zone een internationale reputatie gekregen als een site van post-nucleaire zelfregulering en, natuurlijk, donker en giftig toerisme.

Het onderzoek van Hunchuck traceert de beweging van materiaal tussen landschappen, via harde en zachte infrastructuren. In Landscapes of Post-History (2018) stelt Ross Exo Adams voor dat landschappen zowel als archieven als als geschiedkundige teksten functioneren. Het publiek wordt uitgenodigd om deel te nemen aan de presentatie. We zullen samen de geschiedenis, het heden en de toekomst van de infrastructuren van Tsjernobyl en al hun materialen en bemiddelingen traceren: circulerend, sedimenterend, lekkend, kristalliserend, zinkend, diffuus, smeltend en zelfs verstenend.

Het bekijken van Tsjernobyl als een aparte politieke ecologie, kan ook, in de woorden van Ross Exo Adams, "opzettelijk een activisme schetsen om een ​​bepaald resultaat te bereiken." Verder kan het dienen om het begrip over landschappen en milieu verder te ontwikkelen.

SCAPEGOAT: Architecture | Landscape | Political Economy is een onafhankelijk, non-profit en jaarlijks tijdschrift, ontworpen om een ​​context te creëren voor onderzoek en ontwikkeling met betrekking tot ontwerppraktijk, historisch onderzoek en theoretisch onderzoek. Het tijdschrift onderzoekt de relatie tussen het kapitalisme en de gebouwde omgeving en confronteert de dwingende en gewelddadige organisatie van de ruimte, de uitbuiting van arbeid en middelen en de ongelijke verdeling van milieurisico's en -voordelen. Gedurende ons onderzoek naar de beloften van ontwerp en design, keren we terug naar de politiek van het maken, als een politiek die moet worden ontwikkeld.

↓ Toon volledige beschrijving↑ Verberg volledige beschrijving
Contributor·s
Elise Misao Hunchuck
Locatie
kunstencentrum nona - oude zaal
Begijnenstraat 19
2800 Mechelen (B)