14:30 - 16:00 presentatie in kunstencentrum nona | oude zaal

Toxic Atmospheres

Koop tickets

Toxic Atmospheres is een presentatie door Léopold Lambert, hoofdredacteur van The Funambulist. Lambert zal een presentatie geven over de gewelddadige en politieke dimensie van het racistische weer. Het gesprek zal dieper ingaan op de filosofische ideeën van Frantz Fanon en Christiana Sharpe, die Lambert zal toelichten aan de hand van de ontologische omstandigheden beschreven door Peter Sloterdijk. Het publiek wordt van harte uitgenodigd om aan dit gesprek deel te nemen.

In A Dying Colonialism (1959) beschrijft Martinikaanse psychiater, filosoof, revolutionair en schrijver Frantz Fanon de atmosferische dimensie van het kolonialisme dat alleen kan worden tegengewerkt door een "breathing combat" (een ademende strijd). Jaren later zal Duitse filosoof en cultuurtheoreticus Peter Sloterdijk spreken over een nieuwe menselijke conditie waarvan hij beweert dat die is begonnen in de loopgraven tijdens WO I, met de chemische oorlogsvoering: een menselijk bestaan ​​als "in het ademende zijn". Het werk van een derde denker sluit aan bij deze twee concepten van de atmosfeer. Het "weer" zoals beschreven door professor Christina Sharpe in In the Wake, zorgt voor een klimaat dat resulteert in geconditioneerde machtsverhoudingen tegen zwarte lichamen.

Toxic Atmospheres is ook de titel van het redactionele project achter het veertiende nummer van het tijdschrift The Funambulist. The Funambulist is een gedrukt en online magazine gewijd aan de politiek van ruimte en lichamen. Het biedt lezers een perspectief op de politieke, antikoloniale, antiracistische, queer, feministische en anti-validisme strijd.

↓ Toon volledige beschrijving↑ Verberg volledige beschrijving
Contributor·s
Léopold Lambert
Locatie
kunstencentrum nona | oude zaal
Begijnenstraat 19
2800 Mechelen (B)