11:00 - 12:20 Screening in CC Mechelen

Aphasia

Koop tickets
Jelena Jureša, APHASIA, 2019, film still
Jelena Jureša, APHASIA, 2019, film still
Jelena Jureša, APHASIA, 2019, film still (in the photo: Ivana Jozic)
Jelena Jureša, APHASIA, 2019, film still (in the photo: Ivana Jozic)
Lavinia Wouters

Film, 80', Engelse ondertitels, Kroätisch gesproken, 2019

Als medische term verwijst afasie (aphasia) naar het onvermogen om te spreken of de juiste woorden te vinden. Jelena Jureša’s film ‘Aphasia’ bestaat uit drie hoofdstukken, elk gericht op de collectieve stilte rond de compartimentering van gewelddadige historische gebeurtenissen. Het werk focust op het Belgische kolonialisme, het Oostenrijkse antisemitisme en de oorlogen in Joegoslavië.

Aphasia

Met ‘Aphasia’ werpt Jureša licht op de wortels en voorwaarden voor door-de-staat-gesponsord geweld en bekijkt mogelijke redenen waarom zulke collectieve misdaden zich blijven herhalen. De film zoomt verder in op objectificatie- en dehumanisatieprocessen en onderzoekt de rol die fotografie en film hierin spelen.

De media (fotografie, film, televisie) worden niet getoond als louter stille getuigen van een verwrongen wereldbeeld, maar als actieve instrumenten bij het voorbereiden en uitvoeren van verschillende misdaden tegen de menselijkheid. Aphasia wil echter ook hun positieve kracht tonen. Wanneer wet en politiek er namelijk niet in slagen gerechtigheid te brengen, kunnen dezelfde media de stilte doorbreken en kan kunst de weg naar gerechtigheid voorbereiden.

‘Aphasia’ is een werk over racisme en intolerantie en legt de banaliteit van het kwaad bloot. De film daagt ons uit om aandachtiger te kijken en onze eigen individuele en collectieve positie in vraag te stellen. ‘Aphasia’ is geen oproep tot bestraffing of verontwaardiging over de besproken misdaden. Het is eerder een oproep om de collectieve stilte te doorbreken en daadwerkelijk te kijken naar de blinde vlekken die een fundamenteel onderdeel van onze Europese identiteit lijken te zijn geworden.

Aphasia (trailer) from kunstencentrum nona on Vimeo.

Q & A

Na de film op vrijdag 18 oktober (20:30 - 22:30) volgt er een gesprek tussen de kunstenaar en curator Nataša Petrešin-Bachelez. Deze conversatie wil nagaan hoe bepaalde levensveranderende gebeurtenissen de praktijk van een kunstenaar of curator kunnen beïnvloeden. Ze zullen het hebben over hoe bijvoorbeeld de ineenstorting van Joegoslavië - een van die transformerende gebeurtenissen voor zowel Nataša als Jelena - hun belangen in de hedendaagse politiek en transculturele empathie versterkte. Op basis van Aphasia zullen ze verschillende vragen beantwoorden. Hoeveel thuis heeft iemand nodig? Hoe kan een Joegoslavische achtergrond bijdragen bij een beter begrip over de geopolitieke onrust van vandaag? Wat is de noodzaak van de feministische blik en hoe beïnvloedt het concept van multidirectioneel geheugen de film?


Aphasia is een productie van ARGOS centrum voor audiovisuele kunsten, een coproductie van Contour Biennale 9, KASK School of Arts en Zagreb Youth Theatre (ZKM). Met de genereuze steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF).

↓ Toon volledige beschrijving↑ Verberg volledige beschrijving
Contributor·s
Jelena Jureša
Locatie
CC Mechelen
Minderbroedersgang 5
2800 Mechelen
Notities

’Aphasia’
Film + Q&A
Vrijdag 18 oktober 2019
20:30 - 22:30