Lavinia Wouters
Lavinia Wouters

De artistieke praktijk van het collectief Greyzone Zebra komt voort uit een behoefte om na te denken over onze koloniale geschiedenis. Hun praktijk ontwikkelt zich rond en vanuit het familiearchief om zo op een collectieve manier aan reflectie te kunnen doen over de processen van ‘herinneren en vergeten’. Hun materiaal bestaat voornamelijk uit beelden die in 8, Super 8 en 16 mm zijn gemaakt. Het belang van dit soort filmmateriaal ligt in de diversiteit en spontaniteit van de gebaren en in de betekenissen die aan die beelden worden gegeven. Greyzone Zebra’s artistiek onderzoek voor Contour Biennale 9 tekent zich uit in twee fasen.

Een eerste interventie gebeurt In januari 2019 wanneer het collectief een eerste sessie organiseert tijdens het openingsweekend van de Contour Biennale. Op dit moment start het collectief een proces op dat samen met lokale mensen filmopnamen uit dit tijdperk ontdekt en in kaart brengt. De groep lanceert een oproep naar films die in Mechelen en omstreken nog op zolders liggen, meer bepaald familiefilms uit de kolonies van Europese landen - daterend van de 19e eeuw tot de eerste jaren van de onafhankelijkheid van deze kolonies.

De tweede interventie van Greyzone Zebra die plaatsvindt tijdens het Contour finissageweekend, is een samenwerking met Andrea Stultiens, een onderzoeker en kunstenaar uit Nederland. Het collectief zal samen met de kunstenaar een selectie van clips activeren uit een verzameling van 8mm amateurfilms. De verzameling die ze kochten in een tweedehandswinkel in Mechelen begin 2019, werd in de jaren 1950 geproduceerd in de Belgische kolonies. ‘Greyzone Zebra invites artist Andrea Stultiens’ zal een eerste poging zijn om de collectie beschikbaar te maken aan het publiek en er artistiek op te reageren. Tijdens deze multivocale lezing van het materiaal zal de groep samen met het publiek het documentairepotentieel bespreken, alsook de verstoorde machtsverhoudingen op het moment van de opnames. Tenslotte zal Greyzone Zebra en Stultiens de reactie van het publiek op de complexiteit van deze beelden bekijken. De presentatie is een poging om samen onze blik te deconstrueren.

↓ Toon volledige beschrijving↑ Verberg volledige beschrijving
Contributor·s
Greyzone Zebra
Andrea Stultiens
Locatie
kunstencentrum nona - oude zaal
Begijnenstraat 19
2800 Mechelen (B)