10:00 - 20:00 Installatie in kunstencentrum nona - oude zaal

On-Trade-Off

Koop tickets
© Alain Nsenga
Lavinia Wouters
Lavinia Wouters
Lavinia Wouters
Lavinia Wouters

Contour Biennale 9 markeert de start van het experimentele onderzoeksproject On-Trade-Off. Dit collectieve artistieke traject wordt geïnitieerd door de kunstenaarsinitiatieven Picha (Lubumbashi, DRC) en Enough Room for Space (Brussel, BE) en belicht het belang van één specifieke grondstof, namelijk lithium. Het metaal wordt momenteel beschouwd als 'het nieuwe zwarte goud' omwille van zijn cruciale rol in de wereldwijde transitie naar een 'groene economie’, vrij van fossiele brandstoffen.

Door gebruik te maken van één chemisch element - Li3 - zullen Picha en Enough Room for Space inzoomen op de sociale, ecologische, economische en politieke aspecten die in bijna alle productieprocessen aanwezig zijn sinds de driehoekshandel in de 16e eeuw opgang maakte: onmenselijke arbeid tijdens het ontginnen van de grondstoffen, het ontstaan van economische ongelijkheid om toch maar economische groei in stand te kunnen houden, en onwetende eindverbruikers die zich niet bewust zijn van wat er achteraf met de aangekochte goederen gebeurt. Door de hele productieketen rond lithium bloot te leggen, zijn we in staat om de (schijnbaar onafhankelijke) elementen te verbinden die dit terugkerende onevenwicht in stand houden.

On-Trade-Off volgt het spoor van lithium en vertrekt hiervoor vanuit Manono, een specifieke mijn in D.R. Congo die de grootste lithium reserve ter wereld bevat. Geïnspireerd door het complexe wereldwijde productieproces om 'duurzame' energie te creëren, gaat de reis verder naar de grootste batterij ter wereld, Tesla’s Energy Storage System in Australië, om uiteindelijk in het zuiden van China te belanden, de grootste retail hub voor elektronische- en opslagapparatuur ter wereld.

Het project bestaat uit een reeks nieuwe (collaboratieve) kunstwerken. Deze worden ontwikkeld gedurende twee jaar en zijn het resultaat van gezamenlijk opgedane kennis en vergaard onderzoeksmateriaal rond het onderwerp. Deze resultaten worden ingezet als open source of gedeelde materialen, om zo een duurzamere manier van (kunst)productie te introduceren. Tijdens elke fase van Contour Biennale 9 zal On-Trade-Off zich manifesteren met nieuwe en bestaande werken en tevens momenten van reflectie bieden op het achterliggende onderzoek en de ontwikkeling van het project als geheel.

In de loop van de komende twee jaar wordt On-Trade-Off ontwikkeld en gepresenteerd op verschillende plekken, in diverse vormen en contexten, waarbij elke presentatie zich richt op verschillende onderdelen van het grotere verhaal.

Deelnemende kunstenaars: Sammy Baloji (BE/DRC), Jean-Pierre Bekolo (FR/CM), Alexis Destoop (AU/BE), Marjolijn Dijkman (BE/NL), Gulda El Magambo (DRC), Femke Herregraven (NL), Jean Katambayi (DRC), Frank Mukunday (DRC) & Trésor Tshibangu (DRC), Musasa (DRC), Georges Senga (DRC), Daddy Tshikaya (DRC), Maarten Vanden Eynde (BE)

Gepresenteerde werken tijdens de fase van de wassende maan 11 - 13 januari 2019, Contour Biennale 9

↓ Toon volledige beschrijving↑ Verberg volledige beschrijving
Contributor·s
Picha
Enough Room for Space
Locatie
kunstencentrum nona - oude zaal
Begijnenstraat 19
2800 Mechelen (B)
Notities

Openingstijden

Vrijdag 11 januari 10:00 - 20:00
Zaterdag 12 januari 10:00 - 20:00
Zondag 13 januari 13:00 - 17:00