10:00 - 20:00 installatie in kunstencentrum nona

On-Trade-Off

Koop tickets
© Alain Nsenga

De kunstenaarsinitiatieven Picha en Enough Room for Space ontwikkelen tijdens Contour Biennale 9 het experimentele onderzoeksproject On-Trade-Off. Dit collectieve artistieke traject belicht het belang van één specifieke grondstof: lithium. On-Trade-Off onderzoekt enerzijds hoe lithium de transitie naar een groene economie - een economie vrij van fossiele brandstoffen - mogelijk zou kunnen maken. Anderzijds gaat het project na welke invloed de winning en transformatie van het lichtste metaal ter wereld hebben op onze omgeving: van de mijnwerkers die het uit de grond halen tot de batterijen die auto's, huizen en mogelijk ooit de hele planeet van energie voorzien.

Door gebruik te maken van één chemisch element - Li3 - zullen Picha en Enough Room for Space inzoomen op sociale, ecologische, economische en politieke aspecten die in bijna alle productieprocessen aanwezig zijn sinds de driehoekshandel in de 16e eeuw opgang maakte: onmenselijke arbeid tijdens het ontginnen van de grondstoffen, het ontstaan van economische ongelijkheid om toch maar economische groei in stand te kunnen houden, en onwetende eindverbruikers die zich niet bewust zijn van wat er achteraf met de aangekochte goederen zal gebeuren. Door de hele productieketen rond lithium bloot te leggen, zijn we in staat om de (schijnbaar onafhankelijke) elementen te verbinden die dit terugkerende onevenwicht in stand houden.

De onderzoekers volgen het spoor van lithium en vertrekken hiervoor vanuit een specifieke mijn. Deze van Manono in D.R. Congo, liefst 188 km2 qua oppervlakte, bevat waarschijnlijk de grootste lithiumreserve ter wereld. Finaal komen de onderzoekers terecht bij de grootste producent van energie ter wereld, Tesla's Energy Storage System in Australië.

In maart 2019 zullen Jean Katambayi, Maarten Vanden Eynde, Gabriele Salmi en Gulda El Magambo een reis naar de mijn ondernemen om zowel grondstoffen als audiovisueel materiaal te verzamelen. Dit materiaal zullen ze ter beschikking stellen aan alle deelnemende kunstenaars voor de creatie van nieuw werk. Het wordt als het ware opensourcemateriaal waarmee het project duurzaamheid binnen de (kunst)productie wil aankaarten. Een tweede reis naar Australië met hetzelfde doel en volgens dezelfde methodologie zal eind 2019 plaatsvinden.

↓ Toon de volledige beschrijving↑ Verberg de volledige beschrijving
Deelenemer·s
Picha
Enough Room for Space
Locatie
kunstencentrum nona
Begijnenstraat 19
2800 Mechelen (B)
Notes

Openingstijden

Vrijdag 11 januari 10:00 - 20:00
Zaterdag 12 januari 10:00 - 20:00
Zondag 13 januari 13:00 - 17:00