Andrea Stultiens

 draagt bij aan

Greyzone Zebra invites artist Andrea Stultiens

Andrea Stultiens werd aanvankelijk opgeleid als fotograaf aan de Hogeschool der Kunsten in Utrecht (1998) en Post-St. Joost Fotografie in Breda (2001). Haar artistieke praktijk ontwikkelde zich van min of meer conventionele documentair fotografie naar artistiek onderzoek. Ze ronde een Master Photographic Studies aan de universiteit in Leiden af in 2012 en doctoreerde aan dezelfde universiteit met een onderzoek naar foto’s in Oeganda (2018). Ze vindt het belangrijk te benadrukken dat haar artistieke praktijk een onderzoeksmethode is.

Het onderzoek dat Stultiens doet gaat over de manier waarop foto’s zich verhouden tot de manieren waarop specifieke geschiedenissen worden gepresenteerd. Sinds 2007 werkt ze voornamelijk met en naar aanleiding van foto’s die gemaakt werden op het Afrikaanse continent. Stultiens ziet haar artistieke onderzoekspraktijk als een non-hiërarchische proces waarin collectief gemaakt wordt om zo, met anderen, na te kunnen denken over fotografisch beeld in complexe en potentieel problematische postkoloniale contexten.

Sinds 2002 is Stultiens verbonden als docent en onderzoeker aan Academie Minerva in Groningen. Sinds 2018 is ze ook betrokken bij de master ‘Photography and Society’ aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag. Op het moment werkt Stultiens aan een vervolg op haar MFA thesis ‘The Kaddu Wasswa Archive’ en activeert ze de fotografische nalatenschap van amateur antropoloog Paul Julien (NL, 1901-2001) waarvoor ze een beurs ontving van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Stultiens exposeert en publiceert internationaal met een nadruk op Oeganda en Nederland.