Raphaël Grisey & Bouba Touré

 draagt bij aan

Sowing Somankidi Coura – a Generative Archive,

Crossing Voices – Xaraasi Xanne (work in progress),

Crossing Voices – Xaraasi Xanne (work in progress)

Raphaël Grisey

Raphaël Grisey werd geboren in Parijs in 1979 en woont en werkt in Berlijn en Trondheim. Grisey zet video, redactioneel en fotografisch werk in om verhalen te verzamelen of te produceren over de politiek van het geheugen, migratie en architectuur. Het boek Where is Rosa L. (2001-2006) en de film National Motives (2011) bestuderen de nasleep van verschillende politieke regimes in Berlijn en Boedapest. Via diverse documentaire, fictieve of essayistische vormen behandelen Grisey's films en installaties hedendaagse sociale en politieke kwesties zoals migratie en postkolonialisme in Frankrijk (Trappes, Ville Nouvelle (2003), Cooperative (2008) en Sowing Somankidi Coura, A Generative Archive (2015), in samenwerking met Bouba Touré). Hij werkte samen met Florence Lazar aan de films Prvi Deo en Red Star (2006), over het naoorlogse Joegoslavië. Recente filmprojecten werden onder andere gemaakt in Frankrijk over studentenstakingen (The Indians, 2011), in China over boerenarbeiders en over de erfenis van de Culturele Revolutie (The Exchange of Perspectives, 2011), en in het modernistische sociale wooncomplex Pedregulho in Brazilië (Minhocão, 2011).

Bouba Touré

Bouba Touré woont en werkt in Parijs en Somankidi Coura, Mali. Touré was een arbeidsmigrant toen hij in 1965 in Frankrijk aankwam. Hij werkte vanaf 1969 als filmoperateur en later als fotograaf. Sinds de jaren zeventig documenteert hij het leven en de strijd van arbeidsmigrantenbewegingen en de oprichting van de landbouwcoöperatie Somankidi Coura in Mali.

In 1977 richtte hij deze de landbouwcoöperatie op aan de rivier Sénégal in Mali, samen met 14 andere activistische arbeidsmigranten die besloten een alternatieve manier van denken en zelfvoorzienende landbouw te ontwikkelen in plaats van deel te nemen aan de massale plattelandsvlucht naar steden of naar Europa. Touré werkte samen met de kunstenaar Raphaël Grisey aan de projecten Cooperative (2008) en Sowing Somankidi Coura (2015-). In 2015 publiceerde hij het boek Notre case est à Saint Denis. Touré exposeerde en gaf lezingen in Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland.