video, kleur, 16:9, stereo & 5.1, Nederlands gesproken (EN ondertiteld), BE, 2019, 19'

Voor zijn nieuwe film ‘the wasp and the weather’ (2019) werkte Robin Vanbesien rond een aantal gedichten die werden gepubliceerd door Rzoezie, een voormalig jeugdcentrum in Mechelen, België. Het centrum werd opgericht in 1978 en georganiseerd door jongeren van Marokkaanse en Amazigh-afkomst. Geïnspireerd door Paulo Freire’s ‘Pedagogy of the Oppressed’, concentreerde het zich op zelfpedagogiek en zelforganisatie: bottom up en van binnenuit. “Rzoezie” is het Arabische woord voor “wesp”.

In het jeugdcentrum schreven de jongeren poëzie. De gedichten weerspiegelen in variërende mate de activistische geschiedenis van het moment waarop ze geschreven en opgedragen aan werden (1990-2000). In ‘the wasp and the weather’, reciteren en bespreken enkele van de oorspronkelijke auteurs (M'Hamed El Ouali, Abdelhay Ben Abdellah) en hedendaagse dichters (Samira Saleh en Mathieu Charles, leden van de Post Collective) deze gedichten.

‘The wasp and the weather’ (2019) is een onderdeel van een doorlopend onderzoek van Vanbesien naar het imaginaire dat zelfgeorganiseerde sociale praktijken samenhoudt. Dit onderzoek begon met de film ‘Under These Words (Solidarity Athens 2016)’ uit 2017.

Q & A

Na de filmpremière van zondag 20 oktober volgt er een gesprek tussen de kunstenaar en M’Hamed El Ouali, Samira Saleh, Mathieu Charles, Abdelhay Ben Abdellah, Mirra Markhaeva, Elli Vassalou, Hooman, Mohamed Tawfiq, Fatma Alomrani en Muhned Bnana.

TRAILER | the wasp and the weather | a film by Robin Vanbesien | 2019 from Robin Vanbesien on Vimeo.


Geproduceerd door timely, gecoproduceerd door Contour 9 en Spectre Productions, ondersteund door Darna - Vlaams Marokkaans cultuurhuis, BUDA-kunstencentrum Kortrijk, Arts in Society Award, Antwerp Research for the Arts en Amsab-ISG.

↓ Toon volledige beschrijving↑ Verberg volledige beschrijving
Contributor·s
Robin Vanbesien
Locatie
kunstencentrum nona - oude zaal
Begijnenstraat 19
2800 Mechelen (B)