11:00 - 12:00 opening & artist talk in Academie Mechelen

Hollands Kabinet

Hollands Kabinet

28.04.2019 | 11:00

Opening en artist talk: Sara Seijn Chang in gesprek met Fleur Van Muiswinkel (artistiek coördinator Contour Biennale)

Contour is verheugd om de serie Hollands Kabinet te tonen van de Nederlandse kunstenaar Sara Sejin Chang (Sara van der Heide), die sinds 2016 in Brussel woont. Het seriële werk Hollands Kabinet begon op 14 oktober 2010, de dag dat het Nederlandse Kabinet van premier Rutte, gesteund door de rechts-populistische Vrijheidspartij (PVV), werd geïnstalleerd. Het werk bestaat uit 558 aquarellen, hetzelfde aantal dagen dat het Kabinet Rutte I aan de macht was. Elke dag van de regeerperiode maakte Chang (Van der Heide) een aquarel van een bruin ‘kabinet’, de naam voor een traditioneel Nederlandse opbergkast, maar ook een alledaagse term voor de Nederlandse regering. De reeks kwam tot een einde toen de regering na 558 dagen ontslag nam.

Op 28.04.2019 zal de tentoonstelling Hollands Kabinet geopend worden met een artist talk om 11:00. Iedereen is van harte welkom dit gesprek bij te wonen.

De geschiedenis van het Hollands kabinet vertelt de Nederlandse koloniale geschiedenis. De dagelijkse tekening van de kunstenaar was een daad van verzet, en een daad van het tellen van de dagen van dit donkere kabinet. De huidige opkomst van angst, haat, wit-nationalisme, racisme, vreemdelingenhaat in Vlaanderen en in Europa in het algemeen, is dezelfde achtergrond waartegen de reeks Hollands kabinet is ontstaan in 2010.

Het Hollands kabinet werd vroeger in verschillende vormen en kleuren geproduceerd. De houten kast vindt zijn oorsprong in Azië en is via de Moorse invloed in Spanje rond 1600 in Nederland terecht gekomen. De meeste van deze kabinetten zijn gemaakt van Hollands eikenhout, maar er zijn ook veel voorbeelden van kasten met exotisch hout. Tijdens de Nederlandse koloniale periode werden de kabinetten ook in voormalige koloniën gemaakt, zoals Kaap de Goede Hoop (nu Zuid-Afrika), Ceylon (nu India), Batavia (nu Indonesië en Sri Lanka) en New York. Het kabinet was een prestigeobject, dat gebruikt werd voor de opslag van kostbare voorwerpen, waardevol papier en luxegoederen. De verfijnde buitenkant van deze kasten weerspiegelt hun waardevolle inhoud. Later werden dergelijke kasten op grotere schaal geproduceerd en werden ze gebruikt voor de opslag van allerlei zaken als kleding, linnengoed, enz. De kabinetten gelden als stille getuigen van de persoonlijke en Nederlandse nationale geschiedenis en zijn al eeuwen aanwezig in verschillende Nederlandse huishoudens.

De samenstelling van de hedendaagse Nederlandse bevolking is een gevolg van Europa's koloniale verleden en diens imperialistisch denken. Tot op de dag van vandaag zijn de gevolgen van de Europese kolonisatie aanwezig in The Global South (voormalige 3e wereldlanden). De huidige Nederlandse samenleving; de wereldwijde migratie en de vluchtelingencrisis kunnen niet worden besproken zonder het koloniale verleden van Europa te onderzoeken en imperialistische patronen actief ongedaan te maken.​


Sara Sejin Chang (Sara van der Heide), Hollands Kabinet / Nederlands kabinet, installatie van 558 aquarellen op papier, elk: 26x18 cm, 2010-2012, collectie Van Abbemuseum, Eindhoven. Met de genereuze steun van het Mondriaan Fonds en de Nederlandse Ambassade.

↓ Toon volledige beschrijving↑ Verberg volledige beschrijving
Contributor·s
Sara Sejin Chang (Sara van der Heide)
Locatie
Academie Mechelen
Minderbroedersgang 5
2800 Mechelen (B)
Notities

Openingsuren Academie Mechelen

  • maandag -donderdag 9:00-17:00

  • Vrijdag en feestdagen gesloten

  • Zaterdag en zondag 9:00 -12:30